BINE AŢI VENIT!

luni, 6 decembrie 2010

Tort cu pişcoturi


   Ce e cel mai bun cadou de ziua cuiva? este ceva ce faci din inimă, cu multă dragoste şi răbdare. La fel a luat naştere şi acest tort care a fost dăruit naşei lui Yannis. Iniţial am vrut să fac din pandişpan, după m-am gândit să fie din pişcoturi, până la urmă le-am combinat :). Poză cu felie de tort nu am pentru că am uitat să facem, s-a terminat repede ;)

Ingrediente pentru blat:
4 ouă
200 g făină
250 g zahăr
coaja rasă de la o portocală, şi 100 ml suc de portocală
4 linguri apă fierbinte
1 linguriţă bicarbonat de sodiu

Pentru ornat: 
300 g pişcoturi, frişcă

Pentru însiropat:
1 esenţă rom
1 cană de apă

Ingrediente cremă de budincă:
1 budincă vanilie
500 ml lapte
2-3 linguri de zahăr

Ingrediente cremă de mascarpone:
500g mascarpone
3 ouă
1 zahăr vanilat
3 linguri zahăr

Preparare blat:
   Mixăm gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, adăugăm apa fierbinte, coaja şi sucul de portocală iar la sfârşit făina amestecată cu bicarbonat. Batem albuşurile cu restul de zahăr până obţinem o spumă tare după care o amestecăm cu restul aluatului în aşa fel încât să nu se zdrobească. 
   Se pune la copt  în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ  45 de minute. 

Pot spune că este cel mai bun pandişpan al meu :), asta datorită reţetei lui Edo.

Preparare creme:
   Prima este budinca, o preparăm exact după instrucţiunile de pe ambalaj.
   Urmează crema de mascarpone.  Gălbenuşurile se amestecă cu zahărul vanilat şi două linguri de zahăr tos. Se adaugă mascarponele şi se mixează până devine foarte spumoasă. Cu o lingură de zahăr batem albuşurile până obţinem o spumă tare şi o încorporăm în cremă uşor fără să o zdrobim.
   Esenţa de rom o amestecăm cu cana de apă.

   Pandişpanul îl tăiem în două, aşezăm partea de jos într-un vas, sau pe un suport de tort, însiropăm blatul, întindem budinca, aşezăm partea de sus a blatului şi însiropăm. De jur împrejur aşezăm pişcoturile una lângă alta strâns. Peste pandişpan întindem jumătate din crema mascarpone, aşezăm pişcoturile rămase şi le însiropăm după care turnăm şi restul de cremă peste. Se pune la frigider pentru a se întări. Se ornează cu frişcă, cacao, ciocolată, după placul fiecăruia. La mine ornatul lasă de dorit mereu pentru că nu am răbdare şi imaginaţie :)
   
   Eu am folosit pentru suport capacul la un vas termorezistent, astfel având o susţinere pentru pişcoturile din jurul tortului, plus o idee luată de la Edo, am folosit o panglică care a dat tortului un aer festiv şi a avut şi rol de susţinere.  

2 comentarii:

Anonim spunea...

Normal ca s-a terminat repede!Cred si eu!!!

Minunat!

O sa-l incerc si eu!!!!
Felicitari !Tine-o tot asa!

Mirela Micu

Zsuzsa spunea...

Mersi Mirela,
merita incercat ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails